“De workshop van Claudia was een cadeautje!
Yolande
Heel erg bedankt voor het inzicht dat ik deze
morgen heb mogen ontvangen: mijn borsten zijn
geen tijdbommen maar prachtige mandala’s,
de ‘dragers’ van mijn hart.”

Er is nog veel te doen op het vlak van bewustwording over borsten: over hun betekenis voor vrouwen en voor mannen, hun culturele aspect, hun gezondheid. In de media wordt vooral aandacht besteed aan het seksuele aspect van borsten en aan borstkanker, maar helaas gaat er weinig aandacht naar alle preventieve maatregelen die er al zijn om goed voor onze borsten te zorgen. De meeste vrouwen zijn tot hun 50ste levensjaar helemaal niet bezig met de verbinding met en de gezondheid van hun borsten. Zolang er geen klachten zijn wordt er ook geen onderhoud gepleegd. Pas vanaf hun 50ste, wanneer ze de eerste uitnodiging voor borstonderzoek via mammografie ontvangen, begint er iets wakker te worden van bewustzijn. Maar dat gebeurt dan helaas vaak vanuit angst.
Hoewel ik al sinds 2003 actief ben in het vrouwenwerk was ook ik tot mijn 40ste levensjaar niet bezig met de verzorging van mijn borsten. Ze gingen s’ochtends in de beha en voor het slapengaan mochten ze er weer uit. Tot ik steeds meer verbinding met ze begon te voelen. Op een gegeven moment kon ik het niet meer opbrengen om ze in een knellende beha weg te stoppen. Nu leef ik al 8 jaar beha-loos en deze vrijheid bevalt mij (en hen) uitstekend.
In de afgelopen 7 jaar heb ik enorm veel geleerd over borsten en hoe ervoor te zorgen. Ik heb diepte-interviews gehouden met 35 vrouwen voor mijn tweede, nog te verschijnen boek over borsten; ik heb me verdiept in wat verstorend werkt op borstgezondheid, en ik heb daardoor aanpassingen gedaan in mijn leefstijl; ik ben een opleiding gaan doen en ben sinds juni 2017 gecertificeerd borstweefseltherapeute. Door het behandelen van vrouwenborsten leer ik nog meer over hun geheimen en wat hun welzijn verstoort of juist ondersteunt. Na het volgen van een docenten-opleiding in juli 2017 heb ik twee jaar lang ook als docente de borstweefselbehandeling doorgegeven aan andere vrouwen. Begin 2019 heb ik me verdiept in het lymfestelsel en ben ik o.a. gecertificeerd om lymfedrainage-behandelingen te geven voor de borsten. Sinds april 2022 geef ik ook borstpakkingen met natuurlijke klei, als een schoonmaak- en verwenmoment. En sinds einde 2022 ben ik gecertificeerd om MSTR-littekenweefselbehandelingen te geven.
Wat ik heb geleerd deel ik graag met een groter publiek. Sinds oktober 2017 geef ik lezingen over de geheimen van borsten en hoe we ze gezond kunnen houden. Sommige van deze lezingen geef ik zelf, anderen geef ik samen met collega’s die ook mooie tools aanbieden voor borstgezondheid. Ik ben beschikbaar voor lezingen en workshops over borstbewustzijn in heel Nederland, België en de rest van de wereld. Je kan alvast kijken bij de agenda voor alle data en tijden.
Help je mee om borstbewustzijn te verspreiden zodat meer vrouwen in hun kracht kunnen staan?
Als je een groep van minimaal 8 vrouwen bij elkaar weet te verzamelen kom ik op locatie en neem ik jullie mee in de wonderbaarlijke wereld van borsten. Natuurlijk neem ik ook mijn boek BOOBs mee voor de verkoop en om door mij te laten signeren. Ook ben ik beschikbaar om (evt. in aansluiting op een lezing of workshop) borstbehandelingen te komen geven op locatie. Bel of mail me voor meer informatie. Samen kijken we hoe we een lezing of workshop vorm kunnen geven.
Elementen die tijdens een lezing of workshop ter sprake kunnen komen zijn:
-wat elke vrouw moet weten over haar borsten, en waarom we dit nog niet weten
-wat je kan doen om je borsten gezond en mooi te houden (theorie en praktijk)
-welke screeningsmethoden zijn er? Wat zijn de voor- en de nadelen?
-wat ik in alle diepte-interviews heb geleerd over de verbinding van vrouwen met hun borsten
-ervaringen uit mijn praktijk voor borstweefseltherapie
-interactieve elementen, ruimte voor vragen
Dit is voor mij belangrijk om te weten:
-hoeveel vrouwen kan jij bij elkaar verzamelen?
-heb je een voorkeursdatum en -tijd?
-heb je een ruimte waarvan we gebruik kunnen maken?
-op hoeveel kilometer afstand van Eindhoven zal de lezing plaatsvinden?
-hoe lang wil je dat de lezing/workshop duurt?**
Als je mij dit laat weten in een email kom ik bij je terug met een voorstel. Ik hoor graag van je!
**Qua tijd is alles is mogelijk: een uur, twee uur, drie uur tot een halve of hele dag. De ervaring leert dat 2,5-3 uur om te beginnen een fijne tijd is. Dat lijkt nu lang, maar als je eenmaal met een groep vrouwen bezig bent met dit onderwerp, merk je pas hoe leuk het is! 🙂