Links: Claudia van het Kaar, auteur van Boobs Rechts: Isabel Timmers, co-auteur van Boobs
tijdens de boekpresentatie op 21 maart 2022

Wat vinden lezers van BOOBs?

Must read voor vrouwen die haar eigen borsten veel beter wil begrijpen!
Elke vrouw heeft ze. Borsten. Toch wist ik er stiekem maar bar weinig van, van mijn eigen twee borsten. Natuurlijk wist ik dat ze bedoeld zijn voor borstvoeding. Dat ze meedeinen op mijn maandelijkse cyclus en dat ze ook op seksueel gebied genot bieden. Dat ze echter ook als een soort van antennes fungeren voor hoe ik mij voel – die link had ik nog nooit gelegd. Niet gek eigenlijk met een plek zo dicht bij het hart. Ze zijn als spiegels voor ons gevoelsleven omdat ze emoties en trauma opslaan. En dan begrijp je meteen waarom er zoveel borstaandoeningen zijn. Wat een inzichten!

Recensie op bol.com

“De Juiste kennis over borsten vind je in dit boek! 
Dit is een bijna wetenschappelijk boek zo goed heeft Claudia alles uitgezocht. Ook echt een boek waarbij de vrouw grip krijgt op wat haar borsten nou eigenlijk nodig hebben. En dan ook nog leuk en soepel leesbaar, een heerlijk boek!”

FRANCINE VAN BROEKHOVEN, DE GROENE ZUSTER

Een aanrader voor iedereen die borsten (wel, niet of deels) heeft, erom geeft of er vanuit het werk mee verbonden is.
Laatst kwam ik dit boek tegen in het kader van alles wat je wel zou moeten weten, maar nog niet wist over borsten: “BOOBS; een Boek Open Over Borsten”. Claudia omschrijft meer dan hetgeen je meekrijgt in bijvoorbeeld opvoeding of medische zorg na een borsttrauma zoals bijvoorbeeld borstkanker. Als we last hebben van een blessure gaan we wel naar een fysiotherapeut, maar als we last hebben van onze borsten dan weten we eigenlijk niet goed wat we daarmee moeten. Met dit boek krijg je wel veel waardevolle informatie over borsten aangereikt waar je iets mee kan.”

Monica Schlösser, Hashtagtwo

Bestel hier jouw exemplaar van BOOBs! Je kan het ook ophalen in mijn praktijk in Eindhoven, dan schrijf ik er een mooie opdracht in voor jou.

Heb je BOOBs al gelezen en wil je graag een recensie schrijven op bol.com? Dat zou super zijn! #letsspreadtheboobslove

En hoe ben ik er nou bij gekomen om een boek over borsten te schrijven?
Borsten zijn het meest fascinerende onderwerp wat ik ken. Er is geen lichaamsdeel wat zo veel aandacht krijgt maar wat eigenlijk zo ongekend is als de vrouwelijke borst. Borsten zijn symbool voor seksualiteit, moederschap en “het” symbool voor vrouwelijkheid. Zij zijn ook het verlengstuk van het vrouwenhart. Veel vrouwen zijn blij met hun borsten. Bij veel vrouwen zit echter ook veel schaamte en ingehoudenheid in dit gebied. Waarom is dat zo? Welke rol speelt de maatschappij hierin? En hoe kunnen we ons onze borsten toe-eigenen?

Om deze vragen te beantwoorden en om meer bewustzijn te brengen over borsten begon ik in 2015 een boek te schrijven over dit fascinerende onderwerp. Het idee, oftewel de vonk, ontstond na een vrouwencirkel op 18 Mei 2015. Met een groep vrouwen hebben we toen gedeeld over onze borsten: of we er blij mee zijn, of we ons ermee verbonden voelen, hoe ze zijn gegroeid, hoe onze omgeving op hen heeft gereageerd, wat we daardoor weer hebben “geleerd” over het vrouw zijn, en de belangrijke ervaringen die we ermee hebben opgedaan (bijv. het groeien ervan, seksualiteit, borstvoeding, of een ziekte of operatie). Dit was een prachtige, diep helende ervaring voor alle aanwezige vrouwen. De volgende dag besloot ik om vrouwen te interviewen over hun borsten. In de jaren die volgden verzamelde ik 35 verhalen. Hier kan je alvast twee van deze verhalen lezen. Zij verschenen voor het eerst in oktober 2019 op vrouw.nieuws.nl en op nieuws.nl.

Het verhaal van Lies (86)
Het verhaal van Marijke (62)

Het idee was in eerste instantie om een verzameling interviews te publiceren, onder de naam Ontboezemingen. Maar het liep toch anders. Een aantal uitgevers zeiden me dat mijn verhalen heel mooi waren geschreven en op een dieper niveau raakten. Maar dat een verzameling interviews waarschijnlijk niet veel gelezen zou worden, omdat er nog te veel taboe zit op het onderwerp. Ik besefte dat het juist belangrijk is om dit taboe bespreekbaar te maken, en waar mogelijk te doorbreken. Daarnaast ging ik me steeds meer verdiepen in het onderwerp, en begon ik een eigen visie te ontwikkelen op borsten, vrouwen en welzijn. Daar is uiteindelijk BOOBs uit ontstaan.

Vanaf april 2017 begon ik borsten ook te behandelen in mijn praktijk, en daardoor ging er nog een wereld open voor mij. Alle ervaringen die we hebben gehad met onze borsten, en ook de ervaringen die vrouwen generaties voor ons hebben gehad, zijn opgeslagen in het borstweefsel. Daarnaast worden er ook emoties opgeslagen. Dat kan diepe vreugde en liefde zijn, maar soms ook pijn, boosheid en verdriet. In mijn praktijk, in de subtiele aanraking van borsten, ontdekte ik dat borsten daadwerkelijk de verlenging zijn van het vrouwenhart. Ik ontdekte ook hoe ruw er vaak mee wordt omgegaan. Dat kan echt anders! Maar daarvoor is er ook op maatschappelijk vlak meer borstbewustzijn nodig.

Nu, zeven jaar later, is het boek er! Het eerste boek, moet ik erbij zeggen. Want het tweede boek, de verzameling interviews, ligt ook al klaar en zal waarschijnlijk in 2024 gepubliceerd worden. In BOOBs doe ik een boek open over borsten, vrouwen en welzijn. Ook wil ik zo veel mogelijk vrouwen inspireren om intiemer te worden met hun eigen borsten. Met Ontboezemingen (=de verzameling interviews) wil ik vrouwen uitnodigen om intiemer te durven zijn met elkaar, onderling. Ik wil laten zien dat kwetsbaarheid en naakt durven zijn, vrouwen kan inspireren om zich meer met elkaar te verbinden. Net zoals ik het telkens weer ervaar in vrouwencirkels.