“Er zit een hele wereld achter borsten: hoe je over jezelf denkt als vrouw, de fijne en minder fijne ervaringen die je ermee hebt gehad, en wie je ten diepste bent. Het gaat helemaal niet “alleen over je borsten”. In mijn werk zijn borsten juist de ingang die ons naar een diepere laag brengt. En die ons weer de eenheid van lichaam, geest en ziel laat voelen.”

Claudia van het Kaar

Mijn naam is Claudia van het Kaar en sinds 2015 verdiep ik me in de wereld achter borsten. Ook begeleid ik vrouwen met en zonder borstklachten naar meer verbinding met hun borsten en hun vrouwzijn. Wat een aparte baan, zou je zeggen. Ja, misschien wel, maar ik zou niets anders willen, ik ben heel erg blij met wat ik doe! Niets is zo mooi als een vrouw van mijn behandeltafel op zien staan met de innerlijke glow die ontstaat door een diepe verbinding met haar lichaam en haar vrouwelijkheid. Of een vrouw die haar borsten niet mooi vindt, en na een reeks behandelingen vertelt dat zij haar borsten nu wel accepteert en van ze houdt. Of een vrouw die me vertelt dat zij het volgen van het BOOBs online-programma als “life-changing” ervaart. En natuurlijk de vrouw die haar geluk niet op kan, omdat de pijn in haar borsten zo veel minder is geworden dat zij een normaal leven terug heeft!

En los van wat ik voor anderen kan betekenen, blijft het onderwerp me fascineren. In die zin ben ik ook wel een nerd: als een thema me boeit dan wil ik er alles over weten. Maar laat ik eerst de volgende vraag beantwoorden:

Hoe kom ik nou bij het werken met borsten?
Het werk wat ik nu doe vloeit op een heel natuurlijke manier voort uit het vrouwenwerk wat ik al deed. Sinds 2002 ben ik actief als vrouwencoach. In 2014 heb ik Centrum voor Vrouwen in Eindhoven opgericht als een plek voor vrouwen om elkaar te ontmoeten en samen te kunnen groeien. Er vonden vele vrouwencirkels en workshops over vrouwelijke spiritualiteit en seksualiteit plaats. Mijn interesse in borsten ontstond tijdens een vrouwencirkel in 2015, waar vrouwen met elkaar deelden over hun borsten. Ik was niet alleen geraakt door de diepte van de verhalen en door de verbinding die ontstond. Ook mijn professionele interesse was gewekt omdat ik zag dat borsten een prachtige ingang zijn om met vrouwenthema’s te werken. Ik besloot er een boek over te schrijven en begon vrouwen over hun borsten te interviewen.

Een subtiele vorm van lichaamswerk voor vrouwen
Twee jaar later kwam de opleiding voor VLOW-borstweefseltherapeute op mijn pad. Toeval bestaat niet! Ik was namelijk al een hele tijd op zoek naar ingangen om lichaamsgericht met vrouwen te werken. Met deze vooral medisch gerichte opleiding werd ik op mijn wenken bediend. De ingang was om borstklachten zoals pijn en verhardingen, te verminderen. Toen ik begon met mijn eigen praktijk gebeurden er echter nog hele andere dingen. Vrouwen op mijn behandeltafel hadden ineens herinneringen aan pijnlijke (of blije) situaties met hun borsten. Oud trauma kwam in hun bewustzijn. En kon geintegreerd worden. Het voelde als een heuse initiatie: alles wat ik tot dat moment had geleerd en ervaren op het vlak van coaching, lichaamsbewustzijn, trauma- en helingswerk, viel op zijn plek. Een hele specifieke werkwijze was geboren: een subtiele vorm van lichaamswerk voor vrouwen; een lichaamsgerichte manier van coachen. Een verbinding tussen mind, hart en lichaam. Mocht je hier meer over willen weten: in mijn boek BOOBs vertel ik heel uitgebreid over mijn leerweg en over alle ervaringen die ik in mijn praktijk opdoe.

Tijdens een behandeling in mijn praktijk in Eindhoven

In de jaren die volgden heb ik honderden vrouwen behandeld en met hen gesproken over hun borsten. Ik ben daardoor bepaalde patronen gaan zien. Borsten zijn eigenlijk een symbool voor hoe we in onze maatschappij met het vrouwelijke omgaan. Dat is helaas (nog) niet altijd even liefdevol en zorgzaam. Daarnaast heb ik me ook intensief in borstgezondheid verdiept. In hoeverre kunnen we onze gezondheid verbeteren wanneer we een fijne en voedende relatie opbouwen met onze borsten? Waarom komt borstkanker zo vaak voor? En hoe kan het zijn dat er geen enkele tot bar weinig kennis wordt gedeeld over wat vrouwen zelf kunnen doen om preventief goed voor zichzelf en hun borsten te zorgen?

Een boek en een online-training over borsten
Hoe dieper ik groef, hoe meer vragen er kwamen. Als een soort “Sherlock Holmes van de borsten” ben ik op zoek gegaan naar antwoorden. Daaruit is mijn boek BOOBs – Een Boek Open Over Borsten ontstaan. BOOBs is gepubliceerd in maart 2022. Vrouwen die het hebben gelezen zeggen me dat er een indrukwekkende hoeveelheid vernieuwende informatie in staat, en dat het tegelijkertijd ook heel boeiend en goed leesbaar is. Tegelijkertijd heb ik een online-programma ontwikkeld voor vrouwen die thuis zelf aan de slag willen gaan en een mooie relatie met hun borsten willen onderhouden of opbouwen. Tegelijkertijd kan het ook een mooie aanvulling zijn op een reeks behandelingen. Want uiteindelijk gaat het erom dat je zelf je borsten in eigen handen neemt. Hier kan je meer over het online-programma en de inhoud ervan lezen.

Wat krijg je bij mij?
Als je hier geland bent en je hebt dit allemaal gelezen, grote kans dat je jezelf ergens in mijn verhaal herkent. Omdat je iets hebt met bewustwording, het lichaam en vrouwelijkheid. En je boobs! Of omdat je graag een behandeling wilt. Je beseft inmiddels wel dat je bij mij niet alleen komt voor een ‘gezellige borstmassage’. Niet dat het niet gezellig is bij mij, juist wel, maar ik kijk niet alleen op fysiek, maar ook op emotioneel, mentaal en spiritueel niveau naar jou en je borsten. Omdat ik weet dat alles met elkaar verbonden is. In onze maatschappij kijken we enkel op het fysieke niveau naar borsten: het gaat er alleen om hoe ze eruitzien, en of het wel goede lokmiddelen zijn voor potentiële partners. Of we willen weten of er een tumor in zit. Maar er is zo veel meer. En dat is mijn wereld. 

Waarvoor je ook precies komt, weet dat ik met je zal connecten op het basale niveau van vrouwzijn. En je met liefde, respect en commitment zal begeleiden. En met alle kennis en kunde die ik inmiddels over borsten, trauma en bewustwording in me heb.

Let’s connect!
Wil je graag een behandeling? Maak hier een afspraak. Heb je nog vragen of twijfels? Stuur me een mail of lees hier feedback van vrouwen die behandelingen hebben ondergaan, zodat je meer een idee krijgt wat je kan verwachten. Wil je connecten op LinkedIn? Wat een goed idee! Ook kan je hier meer over mijn achtergrond en opleidingen lezen. Als je met mij wilt connecten op Facebook, klik dan hier: dit is mijn pagina Centrum voor Vrouwen. Ik post hier regelmatig over diverse vrouwenzaken, niet alleen over borsten. Je kan ook persoonlijk met mij connecten op Facebook. Kennen we elkaar nog niet? Laat me dan in een kort persoonlijk berichtje weten van waaruit je mij kent of hebt gevonden.

Voor het geval dat je nog meer wilt lezen over mij en mijn pad…

Hoe ik bij het vrouwenwerk kwam….

Deze over-mij pagina is natuurlijk niet compleet zonder een stuk over mijn eigen achtergrond. Dat ik dit werk met lichaam, vrouwelijkheid en bewustzijn nu doe betekent natuurlijk dat ik daar zelf een hele weg in heb afgelegd. Zeker weten! Niets vrouwelijks is mij vreemd… En zoals bij iedereen blijft dat natuurlijk een lifelong proces. Maar laat ik beginnen bij het begin…

Mijn eigen awakening begon toen ik in 2000 mijn levenspartner ontmoette en in 2002 eerst stiefmoeder en dan moeder werd. Mijn kinderen werden mijn grootste spirituele leraren. Dat ging niet altijd over roze wolkjes. In een eenzame worsteling probeerde ik uit te vinden hoe het (stief-)moederschap, en met name een patchworkgezin, werkt. Ik kwam erachter dat het met name werkt als een hogedrukpan voor persoonlijke groei. 😉 Alle gekwetste delen in mij kwamen genadeloos naar het oppervlak. Niet leuk maar wel belangrijk. Mijn worsteling bracht me er uiteindelijk toe om zelf in therapie te gaan. Dat was een van de grootste cadeaus die ik mezelf heb gegeven. Niet alleen groeide ik in liefde en bewustzijn, ik ontdekte ook mijn fascinatie voor trauma, en hoe we ons ervan kunnen bevrijden.

De magie van sisterhood
Tijdens een Tantra-training in 2003 beleefde ik mijn eerste vrouwencirkel. Het was een magische en bekrachtigende ervaring en ik wist: hier wil ik veel meer van! Ik ontdekte dat ik met elke vrouw kan verbinden op het basale niveau van vrouwzijn. We hoeven niet elkaars beste vriendinnen te zijn om toch deze diepe verbinding te voelen. Hoe mooi en bijzonder is dat!? Wat ook zo fijn is: door deze verbinding was ik ineens niet meer alleen in mijn ervaringen en mijn zoektocht. Er is toen een diep besef in mij ontwaakt over de kracht van sisterhood. Deze voedende manier van samenzijn met vrouwen is een van de mooiste en meest natuurlijke dingen in mijn leven.

Tien jaar en vele worstelingen en groeiprocessen later vertelde een bekende Leidense astroloog me dat ik blijkbaar in de wieg ben gelegd om bewustzijnsprocessen bij vrouwen aan te raken. Het klinkt misschien gek maar toch was ik verrast. “Dat voedende samenzijn met vrouwen waarin je elkaar bewuster maakt, dat is toch gewoon leuk? Het voelt zo makkelijk en natuurlijk voor mij, dat is toch geen werk?” (Heerlijk toch al die oude overtuigingen…) Een jaar later, in 2014, richtte ik Centrum voor Vrouwen op, als een plek waar vrouwen elkaar konden ontmoeten en groeien in bewustzijn, in een veilige setting. Zo heb ik datgene gecreerd waar ik zelf zo’n behoefte aan had toen ik moeder en stiefmoeder werd. En waar in mijn beleving elke vrouw behoefte aan heeft, op verschillende momenten van haar leven.

In de jaren die volgden specialiseerde ik me steeds meer in het begeleiden van vrouwen in bewustwording. Ik volgde een opleiding tot bewustzijnscoach en Tantrisch vrouwencoach. Daarnaast volgde ik een life-changing jaartraining bij het Centrum voor Tantra in Amsterdam. Hun verfijnde manier van jezelf precies voelen in het moment, en jezelf precies daar te laten zijn waar je bent, voelde als thuiskomen! En ja: de naam van mijn bedrijf is hier zeker door geinspireerd. Trouwens: als je meer wilt weten over mijn achtergrond en opleidingen kan je mijn LinkedIn profiel bekijken. En natuurlijk met mij linken!

In 2017 besloot ik om (voorlopig) te stoppen met groepswerk en me te focussen op mijn eigen praktijk voor borstbehandelingen. In 2020 wilde ik weer opnieuw met groepen beginnen, maar toen kwam corona… …wat op zich ook weer goed was, omdat ik daardoor mijn boek ben gaan schrijven. En het online -programma ben gaan maken. Vanaf 2023 werk ik weer met groepen. Ik geef met name lezingen en workshops, om meer borstbewustzijn de wereld in te brengen. En …..tromgeroffel….. in 2023 ben ik ook begonnen met de eerste lichting vrouwen zelf op te leiden in het borstenwerk. Jeuh!! Op naar de volgende lichtingen en naar het exporteren van borstbewustzijn naar het buitenland!

9 random fun facts over mij

  1. Ik ben een Weegschaal met Vis-ascendant
  2. Mijn interesse in spiritualiteit en persoonlijke groei kreeg ik met de paplepel ingegoten, via mijn moeder. Altijd slingerden er boeken over psychologie, bio-energetica, handlezen en noem maar op. Zij deed aan buikdans, tantra en tarot. Als kind vond ik dit al reuze interessant en ik heb veel heel boeiende gesprekken met haar over de diepere lagen. 
  3. Ik heb 6 jaar Franse taal- en letterkunde gesturdeerd in Parijs aan de Sorbonne.
  4. Ik begon mijn werkende leven als headhunter in het bedrijfsleven. Dat heb ik maar 5 jaar volgehouden. 🙂 Gelukkig heb ik hier wel mijn man ontmoet. In 2023 zijn we al 23 jaar samen.
  5. In 2014 had ik een diep gevoeld inzicht: het allerbelangrijkste is in het nu zijn. Ik voel me intens gelukkig als ik in het nu ben. Ik blijf me erover verbazen hoe snel ik dat telkens weer vergeet en mezelf verlies in te veel ‘doen’. En dan toch weer de weg terug vind naar de zijnservaring.
  6. Ik ben dol op katten maar helaas ben ik er ook allergisch voor. 
  7. Ik word heel erg gelukkig van lange fietstochten in de zomer.
  8. Ik ben sinds medio 2023 Deens aan het leren op Duolingo.
  9. In 2020 heb ik uitgeverij VrouwEnWijsheid opgericht, samen met mijn maatje Isabel. In 2023 hebben we al 7 publicaties, waarvan 2 e-books. In 2024 komt daar nog een luisterboek bij.
Tijdens het Lorelei-festival 2019